love00311 love00311 love00311

Članovi
Prikazano od 1 do 6 od ukupno 58
Komentari
Kokica 7. Jun 2012. 08:18
6 glasova
Starke - još uvek sa nama

Nekada su bile simbol pobune i otpadničkog stava prema društvu u koje pripadnici mladih generacija nisu verovali. Nosile su se prljave i pocepane, izražavale prezir prema uglađenom stilu odevanja a same predstavljale jedan drugačiji stil koji je govorio o onom ko ih nosi više nego što su mogle reči. Danas su „starke“ medjutim, svidelo se to nekima ili ne.

U svakom slučaju, kompanija Converse All Star je na dobitku. „Starke“ se danas kombinuju i sa odelima, srećemo ih i u kancelarijama i na svadbama, i na njivama i u fensi klubovima. Klijentela se menja, brend ostaje i živi intenzivnije nego ikada.

A kako je sve počelo? Daleke 1908-e Marquis M. Converse počeo je u svojoj fabrici obuće da proizvodi cipele sa gumenim đonom. Dve godine kasnije proizvodnja se popela na 4000 pari dnevno a nakon pet godina „starke“ su postale patike za tenis. Svoj proboj na svetsko tržište Converse je doživeo kada je prvi došao na ideju da jednog sportistu angažuje kao zaštitno lice svog brenda. Bio je to košarkaš Čak Tejlor, tada igrač ekipe Akron Firestonesa, koji je bio poznat kao „ambasador košarke“ i od 1923-e radio na promovisanju košarke u SAD-u ne izuvajući „starke“ sa svojih nogu. Košarka je 1936-e prihvaćena kao olimpijski sport a ekipa Sad-a svoje prvo zlato osvojila je baš u „starkama“.

Proboj na tržište van sportskih terena „starkama“ je, ironično, omogućio Drugi svetski rat kada su se američki marinci obučavali u ovim patikama a kompanija proizvodila čizme i cipele za potrebe vojske za šta je dobila brojna priznanja. Nakon rata, košarkaši su tražili da se „starke“ počnu proizvoditi i u drugim bojama osim u originalnoj crno-beloj kombinaciji. To je bio i trenutak kada su se filmske zvezde zaljubile u ovaj brend, pojava koju je ovekovečila čuvena fotografija Džejmsa Dina u „starkama“ i farmericama.

Dakle, pedesete i šezdesete su bile godina kada su „starke“ išetale i na ulice, postale deo odevnog repertoara najpre hipija a kasnije i pripadnika pank generacija. Usledile su decenije kada se urbana moda nije mogla zamisliti bez „starki“, sa ekrana i koncertnih bina promovisali su ih članovi Ramonesa, Nirvane, Green Daya,nosili su ih skejteri, nosili ih i bogati i siromašni.

Ipak, kompanija nije uspela da se do kraja izbori sa konkurencijom. Converse je „isteran“ sa košarkaških terena veštom kampanjom Nike-i koje su za svoje zaštitno lice uzele Majkla Džordana i odjednom su svi poželeli da slede primer najboljeg košarkaša svih vremena. Finansijska kriza dovela je do prodaje kompanije. 2003-e Nike je otkupio akcije Coverse-a za 305 miliona dolara, ali, i nakon sto godina, „starke“ su još uvek prisutne širom planete. Smiley (6)
Kokica