Epidural...Šta mislite o tome?

#1 22. Decembar 2016. 01:28
Epidural...Šta mislite o tome?
U svetu je bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju uobičajena metoda i ne dobijaju je samo žene koje to traže.
U Srbiji je situacija malo drugačija, iako se iz godine u godinu sve veći broj trudnica odlučuje za epiduralnu anesteziju.
Za epiduralnu anesteziju, koja je kod nas i dalje vanstandardna metoda, buduće mame moraju da izdvoje od 12.000 pa do 20.000 dinara.
Trudnice, ukoliko žele da se na ovaj način porode, bar mesec dana pre termina treba da posete anesteziološku ambulantu. Potrebno je da se urade laboratorijske analize i razgovaraju s anesteziologom. Na osnovu toga donosi se zaključak da li žena može da primi epidural ili ne.

- Postavljanje epidurala nije direktno povezano sa davanjem anestetika. Može da se postavi nekoliko sati ranije, ukoliko pacijentkinja dođe bez kontrakcija u porodilište, a davanje anestetika je strogo povezano sa povoljnim akušerskim nalazom, koji omogućava ovu intervenciju. Anestetik se daje kada se stekne povoljan akušerski nalaz, kada su kontrakcije jake i sinhronizovane i dolaze na dva do tri minuta. Drugi uslov je da je grlić otvoren dva do tri poprečna prsta, odnosno tri do pet centimetara, a treći uslov je prokidanje vodenjaka, ili kada on pukne spontano, kod kuće. Ako izlazi plodova voda, kontrakcije često budu jače, pa se s davanjem anestetika počinje što je pre moguće.

Porodilja počinje da oseća dejstvo anestetika nakon deset do petnaest minuta od prve doze anestetika. Anestetik deluje od 60 do 120 minuta. Daje se na svakih sat i po vremena, i tako do kraja porođaja.

- Porodilja za to vreme ne oseća kontrakcije, ali oseća napone.
Pri dobro vođenom porođaju u epiduralu, jedino pravo učestvovanje majke je da dobro koristi napone, kako bi dete došlo na svet. Kada se to dogodi, porodilji se daje završna doza anestetika, da ne bi osetila bol pri daljim intervencijama akušera - kao što su epiziotomija, ušivanje grlića ili revizija materice.

Prednost epidurala, pored toga što pacijentkinja ne oseća bolove, jeste i činjenica da skraćuje vreme trajanja porođaja. Ubrzava fazu otvaranja, omogućava trudnicama da se što pre porode. Porođaj od 12, 14 sati u epiduralu ne postoji. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može lako da se završi kroz nekoliko sati.


Zašto epidural?

- dolazi do blokade senzornog nerva čime se ostvaruje bezbolni porođaj
- porodilja ne oseća bolne kontrakcije, ali oseća napone
- porodilja ne oseća bol ni pri daljim intervencijama akušera (epiziotomija, ušivanje grlića ili revizija materice)
- ubrzava fazu otvaranja i omogućava trudnicama da se što pre porode - od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može lako da se završi za nekoliko sati


Ko ne sme

Retki su slučajevi kad žene ne mogu da dobiju epidural. Obično se radi o trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, ali je to veoma retko. Epidural se ne daje trudnicama koje imaju hematološko oboljenje, probleme sa kičmom, kao i infekcije na mestu gde se postavlja epidural.Šta mislite o epiduralnoj anesteziji ?!?
Poslednje ažuriranje 22. Decembar 2016. 01:33 od ~Aurora~.
______________________________________ ___________________________ ღBokaso
#2 8. Maj 2017. 21:37
Ma kakvi Smiley (6) Porodjajni bolovi su bolovi koje najbrze zaboravis.
Jasna je razlika medju zverima i gnjidama. Za zveri znas kakve su. Gnjide su te koje napadaju uvek i svugde :-D
#3 27. Jun 2017. 16:14
nisam za epiduralnu,mada je danas moderna,,,,najbolje prirodno,,,malo zaboli i brzo prodje.....)
Sva vremena su +1. Trenutno vreme je 13:25.