Vaše najdraže mitološko biće?

Prikazano od 16 do 30 od ukupno 31
#16 6. Jul 2013. 18:49
Sizif, zato što je apsurdni kreten.
#17 6. Jul 2013. 19:06
Fenixpo egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće koje ima oblik vatrene ptice.

Prema legendi, živi 500, 1.461 ili 12.594 godina (zavisno od izvora). Feniks je muška ptica crveno-zlatne boje. Nakon kraja životnog kruga feniks izgori, a iz pepela nastane mladi feniks. Mladi feniks pepeo pretvori u jaje i šalje ga u grad Heliopolis (grčki: Grad sunca) u Egiptu. Feniks se sam leči kad je povređen, a to dokazuje njegovu besmrtnost - simbol vatre. Još jedna osobina mu je da pomoću suza može izlečiti bilo kakvu ranu.

Ptica feniks dospela je u grčke i rimske mitove iz Egipta. Tamo se zvala „boinu“ (čaplja), a kako je boravila uz močvare, stari Egipćani su smatrali da je rođena iz vode, na koju su gledali kao na prapočetni element, i to sama od sebe, slično kao što se samo od sebe, prema njihovim shvatanjima, rodilo i sunce. Povezivanjem tih elemenata nastalo je verovanje da je ta ptica jedno od otelotvorenja sunca koje nakon vladanja svetom umire i uvek se iznova rađa, pojavljujući se u blještavoj svetlosti zore. U složenim egipatskim shvatanjima vlast sunca (a tako i kralja, čak i umrlog) obnavljala se u tridesetogodišnjim ciklusima, koji su simbolizovali ljudski vek. Iz boinua razvio se feniks Grka i Rimljana. Smatrali su ga pticom koja je imala čudesnu moć da se svakih pet stotina godina u svom gnezdu spali, a iz pepela ustaje podmlađena za novi život. Tako je postala simbol uskrsnuća, koje su primili i Hrišćani.
#18 12. Avgust 2013. 22:21
Tesko je odluciti ali rekao bih Feniks ili Zmaj
tak koncept ponovnog radjanja iz pepela je neverovatan,
to je simbol upornosti i nepokolebljivosti.
#19 16. Oktobar 2013. 15:21
Zevs
#20 3. Novembar 2013. 12:11
titani
Hodaj uvek uspravno..jer ces vecno lezati…
#21 7. Novembar 2013. 08:47
Citat:
Napisao/la: Bronhije

Sizif, zato što je apsurdni kreten.


Sizif ( prema Camijevoj filozofiji) predstavlja čovjeka.
Apsurdnost je u redu, ali zašto - kreten?

________

Dijana, božica lova..Zaljubljen
#22 10. Novembar 2013. 14:57
Abraksas-
<img title="-webkit-user-select: none" src="http://dl9.glitter- graphics.net/pub/608/608289q08o3aylgm. gif">
The following users say Thank You to for this useful post:
#23 11. Decembar 2013. 22:10
Debelojzin Trabunjator

Na samoj ivici imperije Šupljoglavih Despota tik pored teritorije plemena Nasilnih Žena u jednoj maloj sojenici živio je mali Debelojzin Trabunjator. Kao sin nagluve Koze i penzionisanog telefonskog higijenicara rastao je sretno i spokojno provodeci vrijeme u igri sa svojom sjenkom koja mu je bila jedini prijatelj.Bio je mladalačkog duha i razgovetnosti.Kao polučovek poluslon je bio predstavljen u svim opisanim bitkama za koje se malo zna.Bio je prvi učenik velikog misionara i druida osmog stepena,velikog Garavog Skandalfa IV.
Živeo je u doba imperatora Glavonja XXI koji je bio poznat po tome što je prvi uveo embargo na uvoz tangi i voska za depilaciju.
Debelojzin Trabunjator je bio simbol velikog junaštva i vitez prve hrabrosti u tom vremenskom razdoblju planete zemlje.On je spasao,kako jedna urbana legenda kaže,staru djecu koja su zalutala u šume Svinjokoljske Hors,od zle veštice Višnjevačke.Mogao je da preskoči najviša brda i zgrade,da trči brže od najhitrije noj ptice Sojke i da bude jači od najjačeg tvrdoglavog Metuzalem Minustaurina.Umro je u velikoj bedi i siromaštvu igrajući se masovnih grobnica sa svojim drugom Sjenkom.


Smotomed
Starobosansko dvookano Polubozanstvo u obliku devojke koja lije suze i trci livadama cvetnih abosa bosa.Na raznim ilustracijama je prikazana kao prelepa devojka koja se kupa gola u reci i drzi u rukama cup sa medom.Potice iz plemena smotanih Zenstvenih Zimzelenih Zena sa otoka Pozude.Smatrali su je bozanstvenom zenom koja je imala čudesnu moć da se svakih pet minuta namaze medom i tako privlaci putnike namernike u njenu kucu gde ih sexualno iskoristava jer je njoj po legendi bila potreba mlada muska krv i kosa za njen novi život.Svirala je harfu i tako je mogla da omadjiaj svojom muzikom sve oko sebe.Donosila je mir i tisinu u ljudska napacena srca.Poznate se njene bozanske arije koje su se vekovima prenosile sa koljena na koljeno,a bila je i prva zacetnik i pobornik nosenja mini suknji i oklagije na svecanim i polusvecanim prijemima i desavanjima u tom djelu sveta gde je zabranjivala ljudima da jedu posle deset sati.U cudno-slavenskoj mitologiji, Smotomedi su natprirodna ženska bića koja obitavaju u oblacima i na planinama i plešu smotano medno kolo kraj Mokrih 5 Jezera. U narodnim pričama i legendama,Smotomedi se opisuju kao lijepe i mlade djevojke, najčešće s krilima i uloscima, no ponekad imaju i čudan tjelesni poriv ka medu i jednom medi.


Editovano zbog : Sve što pišete odjednom , pišite u jednom postu
Poslednje ažuriranje 4. April 2014. 23:43 od aurora.
velikoSTOPALOobdukcija vaseg uma
#24 11. Decembar 2013. 22:49
Feniks
#25 26. Januar 2014. 17:04
Prometej
#26 6. Februar 2014. 09:20
Citat:
Napisao/la: >Dunja

Oduvijek me fascinirao Feniks.

Feniks je po egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće koje je u obliku vatrene ptice.
Govori se da živi 500, 1461 ili 12594 godina (ovisi o izvoru), feniks je ptica crveno-zlatne boje. Nakon kraja životnog kruga feniks izgori, a iz pepela nastane mladi feniks. Mladi feniks pepeo pretvori u jaje i šalje ga u grad Heliopolis (grčki Grad Sunca) u Egiptu. Zbog ovakvog pučkog vjerovanja, feniks je u ranome kršćanstvu postao simbolom uskrsnuća.
Takodje Smiley (6) Taman sam hteo da postavim,ali sve si rekla... Smiley (6)
#27 8. April 2014. 21:17
chupacabra
#28 9. April 2014. 17:15
Ra
FREE YOUR MIND !!!
#29 9. April 2014. 20:11
had i tartar
#30 25. Septembar 2014. 10:17
Pozdrav svim članovima.
Kao veliki ljubitelj mitologije, teško bi mi bilo da izdvojim jedno mitološko biće koje mi se najviše dopada. Vidim da su ovde mnogi u mitološka bića ubrajali i stara božanstva, no to kod mene neće biti slučaj.
Dakle, meni najomiljeniji su: Zmaj,Drekavac,vila,kentaur,valkire... Ima ih.

Zmaj - zmaj je za mene uvek simbolizirao moć, pamet i čast. Predstavljen kao krilati reptil sa magijskim sposobnostima spominje se u skoro svim mitologijama i
sveta. I svugde simbolizuje svetinju i poštovanje.

Drekavac je interesantan zbog toga što se kroz njega i slična narodna verovanja može makar malo istražiti i zagrebati po tome kakvi su Sloveni nekada bili i u šta su verovali. Naravno predhrišćanska "verzija" drekavca. (da duh deteta koje se nije rodilo u braku večno luta šumom jer ne može naći spokoj, plašeći ljude drečući, i napadajući ih) a hriščćanska varijanta je da je to duša nekrštenog deteta(pa sad sve ovo isto sa šumom).

Vila - Postoji mnogo priča o vilama, po celoj Evropi, i svi ih znamo.Ono što sam ja kao dečak maštao je da jednom iz prikrajka vidim vile u šumi.

Valkire - Odinove "saputnice" koje pale ratnike vode u Valhalu. Pošto mi se koncept Valhale izuzetno dopada, dopadaju mi se i Valkire :=
The following users say Thank You to for this useful post:
Prikazano od 16 do 30 od ukupno 31

Tagovi

sirene, more
Sva vremena su +1. Trenutno vreme je 07:39.