Najcesci problemi kod racunara

#1 3. Jun 2011. 12:34
Najcesci problemi kod racunara
“Racunar nece da se ukljuci”

Po ukljucenju kabla sa 220V na racunaru se nisu pokreunuli ni cooleri.Ovo je bio ocigledan kvar napajanja po cijoj zameni racunar nije izbacio sliku na ekranu.Iskljucio sam hard diskove, opticke uredjaje i floppy ali sliku na ekranu i dalje nisam dobijao.Da bi preciznije utvrdio gde je kvar uzvadio sam memoriju I ponovo pokrenuo racunar.S obzirom da je pc speaker bio prikljucen na front panelu cuo sam jednolicno pistanje 3 zvuka, sto je upucivalo na neispravnu memoriju nije omogucila ukljucenje racunara.Po zameni iste racunar je proradio.

Da rezimiramo, ukoliko se dogodi da Vam se racunar ne ukljucuje a pri tom ne zavrte cooleri neophodno je proveriti:

da li je mrezni kabl ukljucen u napajanje,
da li je prekidac na napajanju u polozaju I
da li su ukljuceni kablovi iz napajanja u plocu
Nakon toga ostaviti ukljucenu samo plocu, procesor, memoriju i graficku kartu kako bi utvrdili da je problem u njima ili ostalim komponentama.U principu napajanje moze blokirati bilo koja komponenta koja je neispravna pa je s toga jedino metoda eliminacije ona koja moze dati siguran rezultat.

TIP: Za iskusnije:Neispravnost napajanja donekle mozete detektovati ukoliko spojite zelenu i crnu zicu na konektoru koji ulazi u plocu.Ukoliko se napajanje ukljuci mozete izmeriti i ilazne napone na konektoru. Iako naponi postoje i pribliznih su vrednost (odstupanje 0.5V) zeljenim naponima to jos uvek ne znaci da je napajanje ispravno jer kvar napajanja moze biti i sakriven tako da se manifestuje kao resetovanje ili cak blokada racunara u radu.Ako napajanje ne krene sa spojenom zelenom i crnom zicom budite uvereni da je neispravno.

"Racunar zaglavljuje u Windowsu"

Najcesci uzrok ovog kvara je lose hladjenje procesora ciji uzrok moze biti los cooler ili prevelika kolicina prasine u samom cooleru. To je bilo i u ovom slucaju pa je kvar otklonjen ciscenjem coolera.
Da rezimiramo,
Kod coolera treba proveriti da li se okrece dovoljnom brzinom i da li ima paste u kontaktnom delu sa procesorom.Pastu je pozeljno zameniti pri svakom skidanju coolera sa ploce.
Po zameni paste neophodno je proveriti kolika je temperatura procesora.Temperatura procesora bi trebala da bude od 35-65’C.Mozete je proveriti u biosu pod opcijom “Hardware monitor” a pozeljno je i da koristite neki od programa koji pokazuju kolika je temperatura procesora u toku same instalacije kako biste mogli da monitorisete temperaturu u toku realne ekploatacije.Po mom misljenju ne bi trebali da dozvolite da temperatura procesora prelazi 65’C cak ni pri zauzecu procesora od 100%.
Zaglavljivanje u toku rada racunara moze nastati i zbog poluispravnog napajanja, jedini nacin da to saznate je da zamenite samo napajanje.
Naravno ovakav problem moze nastati i zbog lose istaliranog ili ostecenog softvera, odnosno operativnog sistema.Zato je najbolje monitorisati temperatutu kako bi lakse lokalizovali kvar.

“Na ekranu su samo neka bela slova”

U konkretnom slucaju racunar je zaglavljivao na drugom ekranu u trenutku kada je trebao da izbroji memoriju.Kvar je bio jasan.Po zameni memorije sve je proradilo.

Da rezimiramo,

Pri butovanju postoje 3 razlicita ekrana pre pocetka podizanja operativnog sistema.
Na prvom ekranu mozemo videti informacije o grafickoj karti u racunaru, na drugom ekranu stoji koja je brzina i tip procesora, a ispod ove linije je ispisana kolicina operativne memorije koja je u racunaru.Posle memorije na red dolaze IDE uredjaji (hard diskovi i opticki uredjaji).Na drugoj polovini treceg ekrana mozemo videti koje sve katice postoje u racunaru kao i raspored njihovih IRQ-ova i ovo je vazno da bi utvrdili da li se neka od kartica koje su u racunaru ne prijavljuje.Ukoliko kartice nema to znaci da je ploca nije prepoznala a moguca je neispravnost kako ploce tako i same kartice.Ako se kartica ne prijavi na drugom ekranu ni operativni sistem je nece videti.

Uobicajeno je da se modem prijavljuje kao PCI communication device, mrezna karta kao PCI network device, zvucna karta kao PCI audio controler, TV karta kao PCI multimedia device…Takodje je vazno da kartica zauzima neki od IRQ-ova.Ukoliko kod mesta za IRQ stoji NA kartica nece pravilno raditi ili nece prihvatiti drajver..Na osnovu toga cete znati da li imate problem sa lose instaliranim drajverom ili je sama komponenta neispravna.

“Racunar se resetuje”

Pri pokretanju bilo koje zahtevnije aplikacije racunar se resetuje i ponovo podigne operativni sistem.
U konretnom slucaju po testiranju memorije “Gold Memory” programom utvrdjeno je da je ispravna.Sumnja je pala na napjanje a po zameni istog je sve proradilo.
Resetovanje racunara se ponekad moze desiti i zbog losik kontakta u racunaru.S toga nije lose proveriti da li mrezni kabl ima dobar kontakt, da li si kablovi iz napajanja dobro ukljuceni, da li su kontekti na memoriji i grafickoj karti cisti i da li dobro nalaezu u slotove.Za svaki slucaj nije lose probati i sa iskljucivanjem reset tastera sa ploce.
Resetovanje racunara moze biti i prouzrokovano neispravnom plocom a pogotovu kada su na njoj naduvani elektroliti.
Naravno da je uzrok resetovanja racunara cesto i instaliran nekompatiblni softver.

“Cuje se klanktanje iz racunara i na ekranu su bela slova”

Ovo je jedan od tipicnih kvarova hard diska.Kada se cuje klanktanje koje inace potice od pokusaja glave da iscita firmware hard diska jedino sto vam ostaje je da zamenite hard disk i ili ga odnesete negde na servis.Ako nemate vaznih podataka onda i niste tako lose prosli kao u slucaju kada morate da placate skupo skidanje podataka sa neispravnog hard diska.Hard diskovi su cesto nepredvidljivi cak i kada su novi i nemojte misliti “to se meni nece desiti” vec azurno beckapujte podatke ukoliko su vredni.
Da rezimiramo
Hard disk treba da bude tih.Svako skripanje ili lupanje je znak da je neispravan.Ukoliko u dnu prvog ekrana vidite poruku “Smart error” ili “Smart bad” bilo bi najbolje da odmah bekapujete podatke i zamenite ga ispravnim jer je ostalo jos malo vremena do otkaza.

“Nema zvuka u Windowsu ”

Prvi korak u ovoj dijagnostici kvara je poceo na trecem ekranu na kome se nalazi spisak racunarskih komponenti.U tabeli je stajalo “Multimedia audio controler……….5” sto znaci da se zvucna karta regularno prijavila i zauzela IRQ 5. Pustio sam sistem da se podigne i u “Device menageru” (desni klik na My computer>Propertis>jezicak Hardware>Device manager) video da postoji stavka sa upitnikom pored koga pise “Multimedia Audio Controler”, ovo je znacilo da drajver za zvucnu kartu nije instaliran.Instalirao sam drajver tako sto sam skinuo drajver sa sajta proizvodjaca ploce i pokrenuo instalaciju.

Da rezimiramo.
Ukoliko se zvucna karta pravilno prijavljuje na trecem ekranu i pri tom je instalirana kako treba, odnosno postoji njen naziv u Device manageru u delu Sound and game controller a zvuk ne postoji potrebno je jos proveriti da li je zvucnik ukljucen u pravi prikljucak na zvucnoj karti koji bi trebalo da je zelene boje.Ukoliko i dalje nema zvuka bilo bi dobro da konsultujete uputsvo za plocu na kome bi trebalo da stoji u kom polozaju trebaju da budu dzamperi na zvucnoj karti kako signal za zvuk isao ka izlazu.
Ukoliko se zvucna karta ne prijavljuje na trecem ekranu potebno je proveriti da li je “enable”-ovana u biosu u delu “integrated PCI devices”.
Naravno da bi imali zvuk neophodno je i da su zvucnici koje smo prikljucili budu u ispravnom stanju J sto mozete proveriti tako sto cete ih pojacati do maksimuma (ako su slabijeg tipa) ili do polovine (ako su jaceg tipa) i dodirnuti prstom vrh prikljucka koji se ukljucuje u plocu.Ako se cuje brujanje znaci da je sa njima sve u redu.

“Ne mogu da se ukonenktujem na internet”

Opis kvara je bio sledeci: Kada pokusam da se ukonektujem na internet (Dial UP-om) na ekranu dobijem poruku “No dial tone”.Ovakav kvar je zbog nepodesenog modema.Ono sto je potrebno uraditi to je da u “Device manageru” desnim klikom kliknete na ime modema i u opcijama unstiklirate opciju “Wait for dial tone”.
Modem bi trebao kao i zvucna karta da se prijavi na trecem ekranu prilikom butovanja sistema i naravno da ima pravilno instaliran drajver bez upitnika ili uzvicnika.

“Ne radi mi tastatura”

Kvar koji moze nastati iz tri razloga.Tastatura nije ukljucena u ljubicasti PS2 port na ploci vec u zeleni koji je za PS2 misa, neispravna je tastatura ili je neispravna ploca.

“Monitor je crvene (zelene, plave) boje”

Jos jedan od jednostavnih kvarova.Moze nastati i zbog graficke karte kao i zbog monitora.Nijedna od drugih komponenti ne moze biti njegov uzrok.
Kvar grafike karte se manifestuje pojavom artifakta na pocetnom ekranu (izmenjenih ili maskiranih simbola) ili u toku igrice, ili pistanjem iz PC spikera prilikom ukljucenja.

“Iz racunara se cuje pistanje”

Postoje tri vrste pistanja iz PC speakera koji ukazuju na kvar:

piiip-piiip-piiip-3 puta za redom jednolicno pistanje ukazuje na neispravnost memorije ili same ploce
piiip-pi-pi-pi-pip- jedan dugacki i cetri kratka zvuka ukazuju na neispravnost graficke karte ili maticne ploce
zavijajuci zvuk koji se moze javiti zbog pregrejavanja procesora ili neispravnog biosa na ploci.Ukoliko se ovaj zvuk cuje u toku rada racunara to je znak pregrevanja procesora a ako na ekranu ne postoji slika onda je najverovatnije u pitanju bios.
“Vrte se ventilatori ali nemam sliku”

Cesto se desava da je sa racunarom sve u redu ali da je bios neispravno podesen pa racunar ne moze da startuju.Za resavanje ovakvog problema potrebno je na iskljucenom racunaru izvaditi bateriju, iskljuciti napajanje i prebaciti jumper na CLRCMOS koji se uobicajeno nalazi pored baterije.Nakon desetak sekundi vratiti jumper u normalan polozaj, vratiti bateriju, ukljuciti napajanje i startovati racunar.Na ovaj nacin podesavanja biosa se vracaju na fabricka pa ih je potrebno ponovo podesiti prema komponentama koje se nalaze u racunaru.
#2 5. Jun 2011. 14:15
Nekoliko korisnih saveta koji mogu da pomognu u situacijama kada vaš računar odbija poslušnost
Ma koliko se trudili da naš računar održimo zdravim (dobro hlađenje, dobro napajanje, UPS uređaj, defragmentacija hard diska, povremena reinstalacija kompletnog sistema, redovno čišćenje itd.) postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, te nije retkost da se naš ljubimac pokvari. Kvar se može dogoditi u svakoj komponenti našeg računara, a simptomi su različiti u zavisnosti od toga koji deo računara je otkazao. Ukoliko imate iskustva sa servisom računara, verovatno ćete sami prepoznati simptome i otkriti kvar. Ako pak nemate iskustva, onda smo tu mi da pomognemo. S obzirom na to da su simptomi mnogobrojni, u ovom tekstu ćemo opisati samo one koji se najčešće pojavljuju.
Računar ne daje sliku
Ovo je u suštini najčešći kvar. Manifestuje se tako što prilikom paljenja računar krene da „radi” (okreće ventilatore za procesor i napajanje, LED svetli) ali ne daje sliku i pri tom ne pišti. Uzrok može biti nekoliko stvari. Najčešće ljudi pomisle da je u pitanju grafička karta ali, verovali ili ne, to je redak slučaj. U većini slučajeva u pitanju je neispravno napajanje ili RAM. Ne bi bilo loše da se za početak odradi resetovanje BIOS-a (clear CMOS). Ovo se radi pomoću džampera ili prekidača na ploči. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, jednostavno izvadite dugmastu bateriju na ploči, sačekajte nekoliko minuta i vratite je. Zatim, ukoliko vam je pri ruci rezervno i provereno ispravno napajanje, provizorno ga povežite na računar i pokušate da podignete sistem. Drugi krivac po redu je RAM. Nekada je dovoljno samo izvaditi module, pročistiti ležišta i vratiti RAM. Ako ni ovo ne pomogne, a imate više RAM modula, pokušajte da stavite samo jedan modul i proverite da li će se računar upaliti sa njim. Ako ni to ne pomogne, onda je neophodno pronaći novi ili drugi RAM i probati s njim. Ukoliko se ispostavi da je to problem, nemojte se začuditi ako računar proradi kasnije i sa starim RAM modulima, s kojima prvobitno nije hteo da radi. Da, i takvi slučajevi su nam poznati... gremlini su čudo.
Ako zamena RAM-a i napajanja nije pomogla, nastavljamo sa vađenjem svih kartica osim grafičke. Često usled udara groma ili nekog manjeg strujnog udara nastane kvar na nekom od PCI uređaja, bilo da je to modem, mrežna, firewire ili audio kartica. Probajte da ih sve povadite, čisto da eliminišete i tu mogućnost. Posle toga treba još probati zamenu grafičke karte.
Ako nije pomoglo nijedno od navedenih potencijalnih rešenja, kao krivci ostaju samo procesor i matična ploča. Pored toga, ne bi bilo loše i da se izvadi procesor, te malo „produva” i pročistiti deo na ploči gde se on postavlja (Socket). Ponekad se tu zavuku čestice prašine koje prave problem.
Greške pri instalaciji OS-aInstalacija operativnog sistema u suštini je prosta i svaki iole iskusniji korisnik ne bi trebalo da ima poteškoća s njom. Međutim, tokom instalacije korisnici mogu naići na probleme koji se tiču same kompatibilnosti sa računarom ili hardverske greške (kvara) koji sprečavaju normalnu instalaciju. Greške se najčešće pojavljuju u dva oblika. Ili je u pitanju „plavi ekran smrti” (BSOD), ili čarobnjak za instalaciju ne može da prekopira neke fajlove. Tokom početnog dela Windows instalacije na notebook računare događa se da se pojavi plavi ekran u trenutku kada čarobnjak dođe do koraka gde treba odabrati particiju na koju će se instalirati Windows. Ova greška se može ispraviti ulaskom u BIOS i prebacivanjem SATA moda u Compatibility ili prebaciti iz AHCI u SATA mod.
Instalacioni čarobnjak nekad ne može da prekopira fajlove ili tokom drugog dela instalacije od korisnika povremeno traži da pronađe lokaciju na kojoj se nalaze neki fajlovi. Za ovaj problem postoji više rešenja. Prvo i osnovno je da se očisti DVD ili CD sa kog se instalira sistem. Posle toga, ako se problem ponovi, ne bi bilo loše snimiti kopiju originalnog diska i pokušati sa njom. Ako ni to ne pomogne, onda smo sigurni da je problem do hardverskog dela računara. Sledeći korak bio bi menjanje IDE ili SATA kablova (zavisno od toga na šta su optički uređaj i hard disk priključeni) ili menjanje celog optičkog uređaja. Sledeće po redu je „majstorisanje” sa RAM-om. Ako imate više modula, izvadite ih i ostavite samo jedan dok instalacija ne prođe. Ako posle toga instalacija prođe kako treba, jasno je da neki od modula nije ispravan ili da nije kompatibilan sa ostalima.
Ukoliko ni ovo ne pomogne, jedino logično rešenje je kvar na procesoru ili matičnoj ploči. Može se dogoditi da se procesor pregreva, što, pored pomenutog problema, može izazvati i simptom plavih ekrana. Tada je neophodno skinuti hladnjak procesora, očistiti i procesor i hladnjak od stare paste i staviti novu silikonsku pastu.

Problemi tokom rada

Do sada smo se bavili problemima koji se manifestuju pre nego što se potpuno podigne operativni sistem. Problemi se, naravno, mogu javiti i kasnije, tokom rada u samom sistemu. Postoji više načina na koji računar pokazuje korisniku da nešto nije u redu. Najčešći simptomi su prikazivanje dijaloga greške u Windowsu (send error report i don’t send), plavi ekrani, zamrzavanje slike ili jednostavno resetovanje računara.
Kada su plavi ekrani u pitanju, ne bi bilo loše da se okrenemo članku o tumačenju plavih ekrana iz našeg prošlogodišnjeg broja (SK 11/2009). Tumačenjem plavih ekrana možemo grubo locirati komponentu u kojoj je problem. Ako vam tumačenje plavih ekrana ne ide od ruke, preostaje već pomenuto „čupanje” RAM modula i ostavljanje samo jednog. Pored toga, ne bi bilo loše ni da se računar malo pročisti i da se svi SATA/IDE kablovi zamene. Ukoliko tada sve proradi kako treba, znamo da je problem u RAM-u ili kablovima. Ako to ne pomogne, ostaje nam samo da pomoću softvera otkrijemo gde je krivac.
Ako se slika jednostavno zamrzne, treba imati na umu da je to najčešće problem grafičke karte (pregrevanje) ili jednostavno kvar hard diska. U tim situacijama ne bi bilo loše da se grafici obezbedi dodatno hlađenje.
Ako ne pomogne nijedna hardverska intervencija, a sistem koliko-toliko radi, možemo da se okrenemo softveru za testiranje računara. U ponudi se nalazi veliki broj programa, a mi ćemo izdvojiti samo nekoliko, koji su, po našem mišljenju, sasvim dovoljni da vam reše problem. Jedna važna napomena: pre svakog testaobavezno sačuvajte podatke sa računara na izdvojenim medijima.

Everest Ultimate 5

Everest je odavno poznat svim korisnicima računara koji su imali potrebu da potraže dobar PC test (benchmark) program. Možda i ne bi bio toliko poznat i dobar da se njegove mogućnosti okreću samo testiranju računara. On može biti od velike pomoći i kada je u pitanju identifikovanje komponenti. Često nam se unutar kućišta računara nalaze komponente koje ne možemo (ili ne znamo) da identifikujemo i samim tim ne možemo da obezbedimo drajvere. Ovo se uglavnom događa kada radimo na tuđem računaru. Everest ima ugrađenu identifikaciju komponenti i bez ijednog drajvera može u potpunosti da prikaže kompletnu specifikaciju računara. Po pokretanju, on u Systrayju računara smešta informacije o naponima i temperaturama komponenti (procesor, kućište, hard diskovi, grafički procesor). Pored svih mogućih hardverskih informacija koje vam mogu pasti na pamet, tu su i softverske informacije kao što su verzija sistema, lista tekućih procesa kao i njihova putanja, lista aktivnih drajvera, servisa, DLL fajlova, informacije o mreži... itd. Još jedna zanimljiva stavka ovog moćnog programa je „benchmark” deo stabla. Tu možemo pokrenuti testove procesora u radu sa memorijom i nekim aplikacijama.
Kada postoje problemi u radu sistema, Everest nam može pomoći opcijom System stability test. Tu nam je otvorena mogućnost biranja dela računara koji ćemo testirati (procesor, FPU, keš memorija, sistemska memorija i hard disk). Na prozoru za test možemo pratiti temperaturu procesora, kućišta i hard diska, broj obrtaja ventilatora na hladnjacima, voltaže i generalna statistika (minimalne, prosečne i maksimalne vrednosti svega pomenutog). Ovo je opšti test kompletnog računara. Međutim, moguće je odraditi testove memorije i hard diskova u zasebnim aplikacijama koje su sastavni deo programa. To može biti od velike koristi za pronalaženje komponente koja prouzrokuje problem. Kada je krivac pronađen, preostaje samo adekvatna zamena.

3DMark05

Ako sumnjamo da probleme u računaru prave grafička karta ili procesor, najbolje bi bilo da ih oboje opteretimo i držimo pod opterećenjem. To može da se uradi pomoću programa 3DMark, koji prvenstveno služi za testiranje brzine mašina. Okoreli gejmeri i overklokeri često se takmiče za najbolje rezultate u 3DMarku, a serviseri računara koriste ga za „mučenje” grafičke karte. Kako se to radi? Jednostavno treba uključiti sve testove i staviti da se konstantno ponavljaju(Loop all selected tests). Pre ili kasnije, ukoliko ima kvara na grafici ili se ona pregreva, 3DMark će da „pukne” ili će se slika jednostavno zamrznuti. Za poređenje, najbolje je pozajmiti drugu grafičku kartu i videti da li će s njom sve proraditi kako valja.

PCMark05


PCMark05 je softver koji dolazi iz iste firme kao i 3DMark. Međutim, zadatak programaPCMark nije samo testiranje grafičkih performansi računara, već kompletna dijagnostika. U nekim segmentima ovaj program je daleko moćniji od konkurencije. Sam izbor potencijalnih testova je velik. Testovi su podeljeni u više grupa: testovi sistema, procesora, memorije, grafičkog procesora i test hard diskova. Korisnik može da bira koji će testovi biti aktivirani a koji ne. Svaka od grupa ima više opcija, pa tako pod testom za sistem možemo naći startovanje sistema, 2D i 3D testiranje, rendering web stranica, osnovno korišćenje hard diska itd. Kod testa za procesor imamo enkripciju i kompesovanje fajlova, audio zapisa i slika, dok kod memorije imamo mnoštvo testova koji proveravaju iščitavanje i upis podataka. Na kraju, tu su osnovni grafički testovi, kao i osnovni testovi za hard diskove.

Gold Memory


Još jedan u redu poznatih test programa jeste Gold Memory. On spada u red stare garde i poznat je po tome što se pokreće iz DOS-a, kada nijedan deo našeg RAM-a ne zauzima glomazni Windows. Već jako dugo spada u rang najboljih RAM test programa, a relativno je jednostavan za korišćenje. Postoji više tipova testiranja (brzo, normalno i detaljno). Program je besplatan za probu, ali tada ima ograničene mogućnosti.
• • •
Pomenuli smo nekoliko jačih programa i tvrdimo da upotreba bilo kog od njih ne može biti greška. Ukoliko postoji sumnja da je RAM neispravan, Gold Memory je neprikosnoven. Za detaljno i kompletno testiranje svakog vitalnog dela računara 3DMark (za grafiku) i PCMark (za sve ostalo) su pun pogodak, dok Everest spada u red manje detaljnih kada je u pitanju test, ali je neprevaziđen za prikupljanje informacija o (nepoznatom) računaru.
#3 14. Mart 2012. 15:06
Hvala momci na iscrpnim informacijama.
Sva vremena su +1. Trenutno vreme je 23:00.