SiviOblak
17. April 2018. 19:53 napisao/la SiviOblak
Pre nego što se opredelite na koju bi stranu u sukobu u Siriji samo da vas podsetim na par ’sitnica’. Posebno zarad nekih objava koje sam ovih dana ovde pročitla. Danas, ova srušena zemlja je bruka za ceo svet. Jednako za one koji su se na nju obrušili bombama, kao i one što nemo gledaju razbijanje zemlje, a koja je do skoro bila primer jedne od najprosperitetnijih država ne samo Bliskog Istoka.
Da li ste znali da je to jedna od najškolovanijih nacija sveta? Da je za vreme rata u Iraku na svoju teritoriju primila preko 10 miliona izbeglica? Ko se tada brinuo o tim ljudima? SAD, Rusija, Evropa?
Da li se uopšte zapitate zašto su Siriji uvedene sankcije i samim tim joj onemogućeno da se brani protiv samih islamista, a koje (gle čuda!) licemerno, uporedo i napada, i mobiliše 'demokratski' Zapad? I ista Evropa, je zdušno pomogla da nestanu celi gradovi u toj zemlji? Zarad koga? Kojih i čijih interesa?
Pod njihovim bombama su srušeni do pepela najznačajniji spomenici kulture iz svetske baštine. Ginuli su i izginuli ljudi... Da li se ikada iko potrudio da obelodani njihov broj, kao što su kasnije pomno prebrojavali izbeglice koje idu ka Evropi? Koje licemerje!
Da podsetim na par 'sitnica' koje će nekom biti sasvim dovoljne da više nikad ne poželi ovakvo zlo bilo kome, bilo gde.

• Sirija je kolevka civilizacije... Ne čini li vam se bizarnim da na njoj danas sprovode svoje ’demokratske’ i ’ napredne’ ideje baš oni koji su i istrebili ne narod, već rasu da bi opstali tamo gde jesu?
• Evropsko shvatanje podobnog modela rukovođenja državom nije primenjiv u svim državama ostalog sveta. To što pokušavaju da im nametnu ne podrazumeva da je po njih i dobro, pa sve da je po nama najprogresivnije.
• Sirija je država u kojij je još od 1967. godine i ’šestodnevnog rata’ sa Izraelom uvedeno vanredno stanje. Tada važe drugačija pravila. Svuda pa i tamo, složićete se... Takođe, oni se već dugi niz godina suočavaju sa islamističkim pretnjama.
• Nakon napada na Svetski Trgovački Centar u Nju Jorku. 9. 11. 2001. i napada na Avganistan i nešto kasnije Irak 2003. Američka administracija sa presednikom Bušom, svrstava Siriju, uz Irak, Iran i Severnu Koreju, u isti koš, po njima, nepodobnih.
• Zašto? Sirija, iako ne baš naklonjena Sadamu Huseinu, odbija da ustupi svoj vazdušni prostor tokom invazije na Irak. Uz to česti napadi Izraela na Siriju i jug Libana usporavaju reforme na koje čeka Sirijski narod. Za vratom sve vreme imaju velesilu od SAD-a , stalno ratno stanje. Sve to uslovljava potrebu da se na čelo države nađe neko od poverenja. U takvim državama poverenje ne donosi lično ime, karijera, moć... već ugled porodice iz koje se potiče. Uostalom Grčkom je dugi niz godina upravljala porodica Papandreu. Ali to je Grčka... Ipak je to Evropa, a tu je sve oprostivo, zar ne?
• Plan razaranja Sirije sa namerom da bude podstaknut iznutra treba da ozloglasi zapadu neposlušnog ’diktatora’, iako je sam uveo 2012. ustavnu promenu kojom onemogućava sebe da postane doživotni presednik države ili da njegov maloletni sin preuzme kormilo u državi. On na izborima 2014. ponovo pobeđuje, a što Zapad ne priznaje. Toliki je bio odziv glasača da su biračka mesta, umesto u 19h zatvorena u 21h. Asad danas sigurno ne uživa toliku podršku, ali svakako je na njegovoj strani većina naroda.
• Kolika je upletenost Turske u Siriji govori i činjenica da su cele fabrike iz industrijske zone Alepa, a koji je bio centar sirijske industrije, prebačene u Tursku. Naravno, u redovima svih terorističkih grupa u Siriji nalaze se i turski obaveštajci, kao i sami borci.
• Samo da podsetim ….Saudijska Arabija je primer najveće nazadnosti, verske, ideološke, a opet uživa svesrdnu podršku SAD-a i Izraela. Turska vodi najperfidniju politiku ikad prema Siriji. Otvorene granice su joj samo omogućile lak transport terorista iz logističke baze ka Siriji. ISIL je preko nje trgovao naftom ka Evropskoj Uniji. Kakav paradoks opet, zar ne? Ili možda ne? Marionetska država Jordan sa juga i njen kralj Abdulah su samo slepi poslušnici SAD-a, koji ne mare za sudbinu svojih suseda. Prepustili su svoju teritoriju toj prljavoj igri. I na kraju Izrael koji još od Drugog svetskog rata ne može da oprosti Siriji što je prihvatila na hiljade proteranih Palestinaca.
• Znate li da u Siriji ne postojao nikakav uticaj globalnih korporacija i banaka? Ponajmanje američkih? Položaj ove države je oduvek bio okosnica raznih interesnih sfera. Njen položaj je još od ‘puta svile’ na tapetu svi svetskih moćnika. Dovoljno je blizu njihovim ciljevima, a opet daleko da im ne smrdi barut pred kućom. Naravno, Evropa je i po jedne, i po druge ovde manje bitna…
Zato i plaća danas cenu svoje indolentnosti.
• Čemu onda likovanja u sukobu dve velesile iznad treće koja, ako ni po čemu drugom, može makar civilizacijski da ih opominje u svom tom divljaštvu? Zar nas ama baš ništa ne obavezuje kao stanovnike ove planete da ponekad pogledamo i preko onog što nam se servira?

Sirija je prakolevka svih nas.
Zar ne prepoznajemo u njihovom stradanju i deo našeg stradanja? Pred ovom zemljom je poražen čovek kao civilizovano biće.
Zbog toga sirijski narod zaslužuje da mu se ostatak sveta pokloni. Ne samo zbog njihove hrabrosti, koliko zbog činjenice da je tu kapitulirala savest čovečanstva.

Predivan tekst: by Jasenka Lalović
Komentari
Nema komentara. Prijavi se ili Registruj se da budeš prvi/a.